meedoen aan de strijd tegen de opwarming van de aarde

klimaat- veranderaars



op weg om CO2-uitstoot te reduceren


climate-changers



Tenzij je graag onder stenen leeft, weet je waarschijnlijk dat we midden in een klimaatcrisis zitten. Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen waar we mee te maken hebben en samen moeten we er alles aan doen om klimaatverandering tegen te gaan.

 

We doen dat door CO2 uit elk onderdeel van onze distributieketen te verminderen en hebben we één van de meest duurzame fabrieken van de wereld gebouwd. Gevestigd vlakbij het mooie Rotterdam zal het miljoenen transportkilometers verminderen, minder kostbare bronnen verspillen en op 100% duurzame energie draaien.



het verhaal tot nu toe

2004

Met hulp van het Edinburgh Centre for Climate Change worden we één van de eerste bedrijven in Nederland die zijn ecologische voetafdruk in kaart brengt.

2004

2006

We proberen onze CO2-voetafdruk op onze verpakkingen te zetten, in samenwerking met Carbon Trust. Het was een goed idee, maar een paar decennia te vroeg. 

2006

2007

We weten onze CO2-voetafdruk aanzienlijk te verkleinen door onze flesjes van 100% rPET te maken. Neem een kijkje op de recyclingacitivisten pagina om meer te weten te komen over onze reis wat betreft plastic. 

2007

2010

We brengen onze CO2-voetafdruk in kaart. Als gevolg daarvan kletsen we met onze fabriekspartners over hoe we de CO2-uitstoot kunnen verlagen. Onze grootste fabriek (op dat moment) besluit over te stappen naar 100% duurzame energie. 

2010

2015

We veranderen een aantal dingen in ons logistiek netwerk. Zo gebruiken we groenere manieren van transport (zoals treinen in plaats van vrachtwagens) en zoeken we naar efficiëntere routes om onze drankjes te vervoeren. 

2015

2017

We kwamen erachter dat deze verbeteringen resulteerden in 1,9 miljoen minder afgelegde kilometers. Om dat te vieren brachten we onze CO2-voetafdruk nog een keer in kaart.

2017

2020

We beginnen met ons meest CO2-besparende project ooit – het bouwen van een CO2-neutrale fabriek in Rotterdam. Ondanks de pogingen om het McFruitface te noemen, is de fabriek gedoopt tot de blender. 

2020


waar onze CO2 vandaan komt


banner



hoe we onze uitstoot verminderen

(van de boerderij tot de koelkast)


CO2 verminderen op onze boerderijen

Onze ingrediënten vormen het grootste deel van onze CO2-uitstoot. Toen we voor het laatst in 2019 de balans opmaakten, waren onze ingrediënten verantwoordelijk voor 42% van de uitstoot. Om ervoor te zorgen dat we dat cijfer omlaag brengen, is ons doel om de CO2-uitstoot van onze ingrediëntenteelt tegen 2023 met 5% per drankje te verminderen. We doen dit via ons landbouw innovatiefonds - een bedrag van € 100.000 die wordt ingezet om boeren te helpen de biodiversiteit en het levensonderhoud te verbeteren en tegelijkertijd CO2-uitstoot te verminderen. We werken ook samen met onze fabrieken om hun energieverbruik terug te dringen via ons Helden Leveranciersprogramma.

climate-changers-reduce-emissions

onze drankjes vervoeren

Het tweede grote gedeelte van onze ecologische voetafdruk is afkomstig van het verplaatsen en persen van alle ingrediënten. Dit zijn wat dingen die we doen om dat te verduurzamen.

 

• We proberen ons fruit nooit met het vliegtuig te vervoeren. Door het met een boot te verschepen, stoten we minder koolstofdioxide uit dan wanneer het met het vliegtuig zou gebeuren.

 

• We gebruiken gerecycled en plantaardig plastic in onze flesjes, die een lagere koolstofvoetafdruk hebben dan nieuw plastic dat van olie wordt gemaakt.

 

• Wij zoeken naar manieren om het aantal kilometers dat onze dranken afleggen te verminderen (onze duurzame fabriek is hier een groot onderdeel van). Waar mogelijk zijn we overgestapt op transport dat minder CO2 uitstoot, zoals treinen en schepen. Gaaf.

moving our drinks around

groenere busjes en kantoren

Al onze auto's en hoofdkantoren zijn CO2-neutraal. Onze bedrijfsauto's en -busjes zijn elektrisch, net zoals onze elektrische bakfiets en elektrische sloep genaamd Bob de Boot. Onze kantoren gebruiken duurzame energie en hier in Fruitdam maken we gebruik van windenergie. Wat we niet kunnen verminderen aan uitstoot, wordt gecompenseerd. Zo compenseren we bijvoorbeeld het gas wat we gebruiken door de ondersteuning van een project in Touzhijianzhen - een klein dorpje in China - waarbij er 33 moderne windturbines zijn geplaatst. We worden steeds handiger in het bedenken van manieren om onze kantoren fijn en duurzaam te maken.

last leaver pulls lever

100%

onze innocent-kantoren (dus geen gedeelde kantoorruimtes) draaien op 100% duurzame energie

fruit towers

80%

van onze drankjes is gemengd en gebotteld in fabrieken die duurzame energie gebruiken

climate changers

42%

van onze CO2-voetafdruk komt van het verbouwen, vervoeren en persen van ingrediënten

42 common

hero supplier programma

Als wij verantwoord zaken willen doen, moeten onze leveranciers dat ook. Ons programma voor Heldhaftige Leveranciers helpt hen om hun bedrijf te verduurzamen, verspilling te verminderen en het betekent dat iedereen heel goed wordt in het uitdoen van het licht als ze een kamer verlaten. 

hero supplier

wie wat bewaart, die heeft wat

Weet je nog dat je niet van tafel mocht voor je je bordje leeg had van je moeder? Het moet ons bij zijn gebleven, want nu zorgen we ervoor dat ook geen van onze drankjes of middelen verloren gaat. Als we wat drankjes over hebben, willen we ervoor zorgen dat iemand ervan geniet. Daarom werken we in heel Europa samen met een aantal geweldige organisaties (zoals de Voedselbanken in Nederland, mede-B Corp Neighborly in het VK, Phenix in Frankrijk en Tafel Deutschland in Duitsland en Oostenrijk) die ons helpen om onze drankjes naar lokale goede doelen en voedselbanken te brengen die ze nodig hebben.

reduce waste

hoe we de rest compenseren


Door alle dingen te doen waar we het hierboven over hebben gehad, verminderen we de hoeveelheid CO2 die bij het maken van onze drankjes wordt uitgestoten. Maar totdat we hebben bedacht hoe we een drankje kunnen maken zonder überhaupt CO2 uit te stoten, moeten we de rest in balans brengen door iets wat CO2-compensatie wordt genoemd.

CO2-compensatie is het makkelijkst uit te leggen aan de hand van een glas water en een spons. Als we onze jaarlijkse CO2-uitstoot zien als een glas water, is het verminderen van onze uitstoot alsof we minder water in het glas stoppen. En CO2-compensatie is als een spons in het glas dompelen tot al het water is opgenomen. De meest populaire manier om CO2-uitstoot op te nemen, is door bomen te planten die CO2 opvangen en opslaan terwijl ze groeien. Een andere manier is investeren in initiatieven die sowieso broeikasgassen vermijden. Bijvoorbeeld groenere energieopties die fossiele brandstoffen vervangen of projecten die de natuurlijke 'koolstofputten' van de wereld in stand houden, zoals tropische regenwouden of veengebieden.

Tussen nu en 2023 zullen we samenwerken met vooraanstaande CO2-compenseerders en boomplantexperts om ons eigen klimaatactieplan op te stellen. We zullen investeren in lokale initiatieven (zoals het planten van bomen en het behoud van veenmoerassen) en wereldwijde initiatieven die regenwouden beschermen of regenereren in gebieden die het meest door klimaatverandering worden beïnvloed.



onze fabriek die bijdraagt aan vermindering van onze CO2-uitstoot

Om ons te helpen dit doel te bereiken en deel te nemen aan de strijd tegen klimaatverandering, hebben we onze nieuwe fabriek gebouwd vlakbij Rotterdam. We noemen het 'de blender' en je kan wel zeggen dat dat we er nogal enthousiast over zijn.

the blender