b corpverantwoord ondernemen

Sinds we in 1999 van start zijn gegaan, hebben we altijd gezorgd dat we ondernemen op de juiste manier. Vaak was de juiste manier niet de makkelijkste, maar daardoor kunnen we nu wel terugkijken op alles wat we hebben gedaan en trots zijn op de beslissingen die we hebben genomen (zelfs als ze niet helemaal goed hebben uitgepakt).

In 2018 hebben we officieel bevestigd gekregen dat onze manier van de juiste dingen doen ook daadwerkelijk de juiste manier is, toen we onszelf een B Corp mochten noemen. Dit is een groeiende groep bedrijven van over de hele wereld die, net als wij, geloven in verantwoord ondernemen. Om als B Corp gecertificeerd bedrijf door het leven te mogen gaan, wordt elk onderdeel van je onderneming onder de loep genomen. Je moet voldoen aan de hoogste sociale standaarden en standaarden op het gebied van milieu en duurzaamheid. De aanmeldprocedure was streng, maar we waren dolgelukkig dat we bij onze eerste poging meteen gecertificeerd werden.

Een B Corp zijn gaat over meer dan alleen een mooi certificaat. Het is voor ons een kans om grote stappen te zetten en de wereld te laten zien dat bedrijven op een verantwoorde manier kunnen ondernemen en goede dingen kunnen (en zouden moeten) doen. En nu maar hopen dat we het niet verknoeien.

bcorp

wat het betekent om een B Corp te zijn

b-corp medal icon

 

deel uitmaken van een beweging

B Corp is een groep bedrijven waarbij missie en winst hand in hand gaan. Door ons daarbij aan te sluiten, hebben we ons erop toegelegd om op een verantwoorde manier te ondernemen. Als onderdeel van de B Corp gemeenschap kunnen we nuttige dingen leren van andere bedrijven en delen wat we zelf hebben geleerd. Door onze krachten te bundelen, kunnen we beter laten horen welke verandering we in de wereld willen zien en anderen inspireren om met ons mee te doen.

 

geen lat is te hoog

Alle B Corp bedrijven moeten voldoen aan hoge standaarden op sociaal gebied en op het gebied van milieu, verantwoordelijkheid en transparantie. Elke drie jaar is er een audit aan de hand van het B Impact Assessment (BIA), die in de kleinste details van ons bedrijf duikt en aangeeft of we nog steeds de juiste richting op gaan. Toen we gecertificeerd werden, hadden we een score van 92,5. Inmiddels hebben we een score van [tromgeroffel] 105,2 punten. Niet om te veel veren in ons eigen achterste te steken, maar dat maakt ons een van de weinige B Corps over de hele wereld die zowel een merk van $ 1 miljard zijn als een score van meer dan 100 hebben.

 

volledige toewijding

Een B Corp zijn is veel meer dan hokjes afvinken en goede cijfers halen. Onze missie is om te bewijzen dat ondernemen anders kan. Niet met de mindset dat winst boven alles gaat, maar met een oprechte toewijding aan de mensen die hier werken, alle mensen die onze drankjes drinken en de mooie planeet waarop we leven. Dat betekent dat B Corp centraal moet staan binnen ons bedrijf en dat iedereen zich hierachter moet scharen. Het betekent ook dat we heel streng voor onszelf moeten zijn om ervoor te zorgen dat we altijd het juiste doen - en niet alleen voor een goede score gaan.
daad bij het woord voegen

Onze B Corp score is nu ook onderdeel van onze bedrijfsscorekaart. Mocht je niet weten wat dat is, met een bedrijfsscorekaart kunnen we meten hoe goed we het als bedrijf doen. Aan het begin van ieder jaar stellen we doelen voor dingen als omzet, marges of service, en als we die doelen aan het einde van het jaar halen, krijgen we allemaal een mooie bonus. Sinds we een B Corp zijn geworden, hebben we ook een doel gesteld voor onze B Corp score - wat betekent dat een betere B Corp zijn net zo belangrijk is als financiële resultaten. Wil je meer weten hierover, lees dan ons ‘good all round’-verslag.

innocent-welcome-sign


onze B-wakers


Dat is de hippe naam voor de mensen bij innocent die ervoor zorgen dat we trouw blijven aan onze B Corp-waarden. Ze komen uit alle hoeken en gaten uit het bedrijf en zorgen dat alles goed en verantwoord gebeurt.


Menzo

Naast dat Menzo onze Country Manager is, is hij de B-waker voor de Nederlandse markt. Hij heeft nauw contact met andere Nederlandse B Corp bedrijven, met name degene die actief zijn in de Fast Moving Consumer Goods. Menzo zorgt ervoor dat we op de hoogte blijven van wat er bij hun gebeurt en dat we zowel nuttige dingen van hun kunnen leren als delen wat we zelf hebben geleerd. Zo bundelen we samen met andere Nederlandse B Corps onze krachten om een zo groot mogelijke impact te kunnen maken.

b-corp-Menzo-picture

Erin

Erin is een van onze voedseltechnologen en is een B-waker voor onze logistieke keten. Dat is een belangrijke taak en iemand moet het doen. Erin zorgt ervoor dat we altijd up-to-date zijn en ze houdt bij welke verbeteringen er worden gedaan bij welke leveranciers. Van hun scores in ons hero supplier programma tot mensenrechten (en alles daar tussen in).

b-corp-erin-picture

Noel

Noel is onze control en compliance finance manager. Zijn rol als  B-waker is om allerlei financiële rapporten samen te stellen zodat we weten hoeveel we uitgeven aan ieder van onze leveranciers. Ons B Corp team gebruikt deze rapporten om te weten op welke leveranciers ze zich moeten focussen.

b-corp-noel-picture

Brittney

Brittney is niet alleen een Persoonsdata & Systemen Analist in ons people team, ze is ook een B-waker. Brittney zorgt namelijk voor alle informatie die we nodig hebben om goed voor onze medewerkers te kunnen zorgen. Als B-waker houdt zij bijvoorbeeld bij hoeveel mensen hun vrijwilligersdag hebben opgenomen, wie van ons duurzaamheidsdoelstellingen hebben, en ze zorgt ervoor dat iedereen een goed salaris krijgt.

bcorp-brittney


hoor er b-ij

We bevinden ons in goed gezelschap. Duizenden bedrijven maken deel uit van de B Corp movement, zoals Patagonia, Ben & Jerry's, TOMS en Tony's Chocolonely. Lees meer over B Corp en wat jij kunt doen.

b-corp-logo


dingen die we voor mensen doen

wat we doen om onze medemens te helpen

things-we-do-for-people

dingen die we voor de planeet doen

dingen die we doen om voor deze draaiende blauw met groene bol te zorgen

things we do for people