B Corpverantwoord ondernemen

Sinds we in 1999 van start zijn gegaan, hebben we altijd gezorgd dat we ondernemen op de juiste manier. Vaak was de juiste manier niet de makkelijkste, maar daardoor kunnen we nu wel terugkijken op alles wat we hebben gedaan en trots zijn op de beslissingen die we hebben genomen (zelfs als ze niet helemaal goed hebben uitgepakt).

In 2018 hebben we officieel bevestigd gekregen dat onze manier van de juiste dingen doen ook daadwerkelijk de juiste manier is, toen we onszelf een B Corp mochten noemen. Dit is een groeiende groep bedrijven van over de hele wereld die, net als wij, geloven in verantwoord ondernemen. Om als B Corp gecertificeerd bedrijf door het leven te mogen gaan, wordt elk onderdeel van je onderneming onder de loep genomen. Je moet voldoen aan de hoogste sociale standaarden en standaarden op het gebied van milieu en duurzaamheid. De aanmeldprocedure was streng, maar we waren dolgelukkig dat we bij onze eerste poging meteen gecertificeerd werden.

Een B Corp zijn gaat over meer dan alleen een mooi certificaat. Het is voor ons een kans om grote stappen te zetten en de wereld te laten zien dat bedrijven op een verantwoorde manier kunnen ondernemen en goede dingen kunnen (en zouden moeten) doen. En nu maar hopen dat we het niet verknoeien.

bcorp

wat het betekent om een B Corp te zijn

b-corp medal icon

 

deel uitmaken van een beweging

B Corp is een groep bedrijven waarbij missie en winst hand in hand gaan. Door ons daarbij aan te sluiten, hebben we ons erop toegelegd om op een verantwoorde manier te ondernemen. Als onderdeel van de B Corp gemeenschap kunnen we nuttige dingen leren van andere bedrijven en delen wat we zelf hebben geleerd. Door onze krachten te bundelen, kunnen we beter laten horen welke verandering we in de wereld willen zien en anderen inspireren om met ons mee te doen.

 

geen lat is te hoog

Alle B Corp bedrijven moeten voldoen aan hoge standaarden op sociaal gebied en op het gebied van milieu, verantwoordelijkheid en transparantie. Elke drie jaar is er een audit aan de hand van het B Impact Assessment (BIA), die in de kleinste details van ons bedrijf duikt en aangeeft of we nog steeds de juiste richting op gaan. Toen we gecertificeerd werden, hadden we een score van 92,5. Inmiddels hebben we een score van [tromgeroffel] 105,2 punten. Niet om te veel veren in ons eigen achterste te steken, maar dat maakt ons een van de weinige B Corps over de hele wereld die zowel een merk van $ 1 miljard zijn als een score van meer dan 100 hebben.

 

volledige toewijding

Een B Corp zijn is veel meer dan hokjes afvinken en goede cijfers halen. Onze missie is om te bewijzen dat ondernemen anders kan. Niet met de mindset dat winst boven alles gaat, maar met een oprechte toewijding aan de mensen die hier werken, alle mensen die onze drankjes drinken en de mooie planeet waarop we leven. Dat betekent dat B Corp centraal moet staan binnen ons bedrijf en dat iedereen zich hierachter moet scharen. Het betekent ook dat we heel streng voor onszelf moeten zijn om ervoor te zorgen dat we altijd het juiste doen - en niet alleen voor een goede score gaan.
B Corp-scorekaart: investeren in onze beloften

Als B Corp-bedrijf maakt onze B Corp-score nu deel uit van onze scorekaart. Een vreemd woord uitgevonden door onze Engelse vrienden om onze impact op mens en milieu te beoordelen. Elk jaar stellen we onszelf doelen om te bereiken, met veel cijfers erin. En dus hebben we, sinds we B Corp zijn geworden, onze score toegevoegd aan deze... scorekaart.

Door de B Corp-score toe te voegen aan de scorekaart is de scorekaart minstens zo belangrijk geworden als de omzet. Om meer te weten te komen, raden we je aan ons Good All Round Report te lezen dat in 2022 is gepubliceerd. Het is hier te vinden.

innocent-welcome-sign


onze B-wakers


Dit is de naam die we hebben gegeven aan de mensen bij innocent die ervoor zorgen dat we trouw blijven aan onze B Corp-waarden. Het hele jaar door bezoeken ze de kantoren en landen waar innocent aanwezig is om er zeker van te zijn dat alles soepel verloopt en dat we het verdienen om B Corp-gecertificeerd te zijn.


Menzo

Naast dat Menzo onze Country Manager is, is hij de B-waker voor de Nederlandse markt. Hij heeft nauw contact met andere Nederlandse B Corp bedrijven, met name degene die actief zijn in de Fast Moving Consumer Goods. Menzo zorgt ervoor dat we op de hoogte blijven van wat er bij hun gebeurt en dat we zowel nuttige dingen van hun kunnen leren als delen wat we zelf hebben geleerd. Zo bundelen we samen met andere Nederlandse B Corps onze krachten om een zo groot mogelijke impact te kunnen maken.

b-corp-Menzo-picture

Laura

Laura is de grote baas onder de B-wakers. Praktisch gezien zorgt ze ervoor dat elk innocent kantoor in Europa alle informatie heeft die het nodig heeft om de impact van onze werkplekken op de planeet te verminderen en het effect ervan op het welzijn van de mensen te verbeteren.

Ze helpt onze verschillende kantoren ook om hun B Corp-score elk jaar te verbeteren en hun vooruitgang te monitoren.

bcorp-brittney


hoor er b-ij

We bevinden ons in goed gezelschap. Duizenden bedrijven maken deel uit van de B Corp movement, zoals Patagonia, Ben & Jerry's, TOMS en Tony's Chocolonely. Lees meer over B Corp en wat jij kunt doen.

b-corp-logo


dingen die we voor mensen doen

wat we doen om onze medemens te helpen

things-we-do-for-people

dingen die we voor de planeet doen

dingen die we doen om voor deze draaiende blauw met groene bol te zorgen

things we do for people