zorgen voor kokosnotenIn de Filippijnen wordt de kokospalm de ‘levensboom’ genoemd omdat ieder stukje ervan (van de wortels tot de vrucht) ergens voor kan worden gebruikt. Dat maakt het een afvalvrije plant en een van 's werelds meest duurzame en veelzijdige gewassen (het geeft je water, melk, olie en als je een kokosnoot op z'n kop op je hoofd zet, kun je hem gebruiken als tropisch regenhoedje).

Onze kokosnoten halen we van premium Fair Trade Certified™-leveranciers. Dit helpt de slinkende kokosvoorraad in de wereld weer aan te vullen, biedt boeren bescherming tegen de duistere kant van de kokosnootindustrie en houdt jongere generaties op de boerderij. Sinds 2013 hebben Fair Trade kokosnootboeren en -arbeiders meer dan 1,9 miljoen euro verdiend om te investeren in het herplanten van bomen, het creëren van kwekerijen, rampenbestrijdingsprogramma's, gewasdiversificatie en andere projecten om de lokale gemeenschap te helpen.


coconut

Het kopen van Fair Trade kan ook helpen als er zich een noodsituatie voordoet. Fair Trade Certified™-boeren hebben toegang tot een ‘calamiteitenfonds’, dat dit jaar goed van pas kwam toen er door de pandemie een ‘enhanced community quarantine’ (ECQ) werd uitgeroepen in Luzon in de Filippijnen. Hierdoor konden kokosnootboeren niet bij hun gewassen komen of waren ze niet in staat om ze voor verdere verwerking af te leveren. Het calamiteitenfonds hielp boeren toegang te krijgen tot essentiële dingen die ze nodig hadden om het hoofd boven water te houden.

Dit heeft duizenden kokosnootboeren geholpen om in moeilijke tijden, waarin geen garantie op werk was, om zich er doorheen te slaan en voor hun families te zorgen. Als we de premie niet zouden betalen die we voor onze kokosnoten betalen, had dit fonds niet kunnen bestaan (en soortgelijke projecten ook niet). Inderdaad, de levensboom.