emerging leadersWe werken samen met Emerging Leaders (een goed doel dat gespecialiseerd is in het bereiken van het hoogste menselijk potentieel) om boeren in kwetsbare gemeenschappen te ondersteunen en te versterken. We willen ongelijkheid verminderen door tegen 2023 te investeren in het levensonderhoud van 10.000 boeren.

In de woorden van iemand die duidelijk niet van de zotte is – ‘kennis is macht’. Hoewel niemand precies weet wie die uitspraak als eerste heeft gedaan*, weten we één ding zeker: het is zo waar als 't maar zijn kan. Zeker als het aankomt op het duurzaam verbouwen van fruit.

Daarom werken we sinds 2019 samen met de fantastische mensen van Emerging Leaders (een goed doel dat gespecialiseerd is in het bereiken van het hoogste menselijk potentieel) om leiderschapstrainingen aan te bieden aan kleine mangoboeren in India. Emerging Leaders bieden programma's aan die mensen in kwetsbare gemeenschappen helpen hun positie te versterken door hen de motivatie, mindset en vaardigheden te geven die ze nodig hebben om zich te ontplooien.

emerging leaders


We willen boeren graag in staat stellen om verandering te weeg te brengen die de landbouw duurzamer maakt. In samenwerking met Emerging Leaders hebben we een training opgezet voor 38 mangoboeren in Ramanagara, een deel van India. De training duurde vier dagen in augustus 2019 en behandelde dingen als mindset en gedragsverandering, leiderschap, financiële basiskennis en de voordelen van het halen van SAI-FSA-standaarden. Daarna volgden nog twee sessies (één in september en één in december) voor mentorschap en ondersteuning.


Vier maanden later gingen we terug naar Ramanagara om met alle boeren te kletsen over hoe het met hun boederij ging na de trainingen. We kunnen gerust zeggen dat we onwijs blij waren met de resultaten. Van de 38 boeren die de training hadden gevolgd, had 60% een nieuw project gestart om geld te verdienen. Zo hebben ze hun gemiddelde maandelijkse inkomen met 78% verhoogd (dat staat gelijk aan 280 euro per maand extra in hun zak). Ze waren ook veel beter geworden in budgetteren. Voor de training begrootte maar 16% hun financiën. Vier maanden later was maar liefst 84% van hen aan het budgetteren. Hierdoor creërden 34 van de 38 boeren een domino-effect door andere boeren die ze kenden te begeleiden. Als je door nog een paar bemoedigende statistieken wilt bladeren, kijk dan hier.

Het is een geweldige start en we zijn van plan om de training aan meer Indiase mango en witte guave-boeren te geven. Door te investeren in dit soort programma's, kunnen we boeren ondersteunen. Zo willen we tegen 2023 ons doel bereiken om in het levensonderhoud van 10.000 boeren te inversteren. We houden je op de hoogte van onze voortgang.