veelgestelde vragen



veelgestelde vragen over ingrediënten

fruits

We beweren niet dat we perfect zijn, maar onze ‘duurzaam verbouwd’-belofte gaat over onze toewijding aan duurzaamheid binnen ons hele bedrijf.

Duurzaamheid vormt de basis voor het bedenken van nieuwe producten, omdat we producten blijven maken die lekker smaken en goed voor je zijn. We gebruiken alleen gezonde ingrediënten waarvan de impact op de planeet bekend en controleerbaar is, wat de basis vormt van onze duurzaamheidsstrategie.

Het toont onze grote toewijding aan duurzaamheid als bedrijf; de innocent waarden zie je in alles wat we doen en onze waarde ‘verantwoordelijk’ gaat voornamelijk over duurzaamheid. Onze inzet is merkbaar in alle niveaus van de organisatie en duurzaamheid maakt bij elke innocent medewerker deel uit van de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden. Ons programma voor minimumnormen voor fruit loopt nu al bijna een decennium. Daardoor hebben we onze telers op risico beoordeeld en gecontroleerd, zodat we blij zijn met hun inzet voor eerlijke sociale en ecologische normen. Soms geven we de voorkeur aan gecertificeerd fruit, of als we grote uitdagingen zien, investeren we in duurzame landbouwprojecten. Onlangs zijn we gebruik gaan maken van het Sustainable Agriculture Initiative (SAI) Platform. Lees meer over ons werk.

We pionieren al sinds 2003 met het gebruik van gerecycled plastic in onze smoothieflessen en al ons karton is FSC-gecertificeerd. Ook onze productiepartners rapporteren sinds 2008 aan de hand van duurzaamheids-doelstellingen.

Onze ingrediënten komen van over de hele wereld, van duizenden verschillende boerderijen in alle soorten en maten. Dat betekent dat er niet één certificeringsschema is voor al onze landen, al ons fruit of alle belangrijke duurzaamheidskwesties (hoe erg we ook zouden willen dat dit er was). Het belangrijkste is dat we certificatieschema's vinden die passen bij onze boeren. Soms is dat Fair Trade (wat onze kokosnootboeren gebruiken) en soms is het Rainforest Alliance (zoals bij onze bananentelers het geval is). Alle standaarden hebben hun sterke punten en door daar flexibel mee om te gaan, kunnen we ervoor zorgen dat we boeren niet dwingen om alleen voor ons aan nieuwe en andere standaarden te voldoen.

Ja. Daarom vervoeren we ons fruit altijd over land of over zee, in plaats van door de lucht. 

Ons doel is het allerbeste fruit te vinden en vervolgens de beste, meest duurzame manier uit te vogelen om het in onze flesjes te krijgen.

We weten dat transport, vooral vrachtwagenkilometers, een van de grootste aspecten is van onze CO2-voetafdruk als bedrijf. De afgelopen jaren hebben we de manier en plek waar we onze drankjes maken drastisch veranderd, waardoor we nu veel meer drankjes maken dichterbij waar ze verkocht worden. Als gevolg hiervan is de transportgerelateerde CO2-impact van elk drankje tussen 2015 en 2017 met 30% afgenomen (en we zijn nog bezig met het bijwerken van deze cijfers).

We zijn blij te kunnen zeggen dat je het grootste deel van de groenten en het fruit dat in onze drankjes zit ‘wiebelig’ kunt noemen. Dit betekent dat, hoewel ze allemaal van topkwaliteit en vers zijn, ze misschien een beetje te krom of te zacht zijn en dus niet zouden voldoen aan de versheidsnormen van supermarkten. Ingrediënten van smoothies of sapjes hoeven er niet mooi uit te zien. Daarnaast geven we drankjes die we over hebben aan de Voedselbanken, zodat we nooit iets weg hoeven te gooien. Wil je meer weten over de Voedselbanken kijk dan op voedselbankennederland.nl.



veelgestelde vragen over klimaatverandering

climate-change-scissors

We hebben onze CO2-voetafdruk voor het eerst gemeten in 2006 en sindsdien zijn we bezig die te verkleinen. Het is ons gelukt om tussen 2015 en 2017 de CO2-uitstoot van onze drankjes met 5% te verlagen. Dat is een goed begin, maar niet genoeg voor deze klimaatcrisis. Dat wordt steeds duidelijker. Daarom zullen we in 2030 CO2-neutraal zijn.

In 2019 was onze uitstoot van de boer tot in de winkel 275.000 tCO2e. Dat jaar hebben we de manier waarop we onze CO2-voetafdruk vastleggen veranderd om nauwkeuriger te kunnen zijn. We hebben nu vol vertrouwen in het systeem dat we hiervoor gebruiken en het zal ons helpen onze voetafdruk elke drie maanden op dezelfde manier bij te houden.

Er zijn 5 gebieden die erg belangrijk voor ons zijn als het om CO2 gaat: onze kantoren, verpakkingen, ingrediënten, mengen en bottelen en transport zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van onze impact. Bij innocent hebben we meerdere CO2-kampioenen werken die ons helpen op al deze gebieden CO2-uitstoot te verminderen.

Meer over onze plannen om klimaatneutraal te zijn, lees je op de pagina klimaatveranderaars.

Onze beloftes over verpakkingen zijn ook beloftes op het gebied van klimaatverandering. Wij denken dat de manier om zowel plasticvervuiling als klimaatverandering op te lossen, het bouwen van een circulaire economie voor plastic is. Sinds 2003 investeren we in de circulaire economie, door gerecycled plastic voor onze flessen te gebruiken en onze drinkers aan te moedigen om te recyclen. We hebben ons erop toegelegd om zo snel mogelijk een plastic fles van 0% nieuwe olie te maken. Deze technologie bestaat nog niet, dus dit gebeurt na 2025. Dat wordt de beste fles (met de minste CO2-uitstoot) die we ooit hebben gemaakt. We willen ook graag dat statiegeldsystemen overal goed door de overheid worden geregeld, en dat onze flessen zo zijn aangepast dat ze in het statiegeldsysteem opgenomen kunnen worden. Op deze manieren willen we het aantal plastic flessen dat wordt gerecycled vergroten. 

Meer over wat we doen met plastic lees je op de pagina plastic.

Wij denken van niet. Het International Panel on Climate Change - IPCC (een groep heel slimme klimaatwetenschappers) heeft gezegd dat als we de opwarming van de aarde tot 1,5 graden willen beperken, er naast projecten om de hoeveelheid gebruikte CO2 te verminderen ook compensatie nodig is. Onze focus zal altijd liggen op CO2-vermindering en alleen de uitstoot te compenseren die we echt (nog) niet kunnen voorkomen.

CO2-compensatie is het makkelijkst uit te leggen aan de hand van een glas water en een spons. Als we onze jaarlijkse CO2-uitstoot zien als een glas water, is het verminderen van onze uitstoot alsof we minder water in het glas stoppen. En CO2-compensatie is als een spons in het glas dompelen tot al het water is opgenomen. De meest populaire manier om CO2-uitstoot op te nemen, is door bomen te planten die CO2 opvangen en opslaan terwijl ze groeien. Tussen nu en 2023 zullen we samenwerken met vooraanstaande CO2-compenseerders en boomplantexperts om ons eigen klimaatactieplan op te stellen. We zullen investeren in lokale initiatieven (zoals het planten van bomen en het behoud van veenmoerassen) en meer wereldwijde initiatieven die regenwouden beschermen of regenereren in gebieden die het meest door klimaatverandering worden beïnvloed.



veelgestelde vragen over verpakkingen

packaging-drinks

We hebben hier heel goed naar gekeken en vinden dat plastic op dit moment het beste materiaal is voor onze verpakkingen. Dat komt door een aantal eigenschappen van plastic. Zo is het licht van gewicht, duurzaam, gemakkelijk recyclebaar en doorzichtig, zodat onze consumenten het heerlijke drankje kunnen zien dat erin zit. Ons onderzoek heeft aangetoond dat plastic flessen bij eenmalig gebruik een 3 keer lagere ecologische voetafdruk hebben dan glas bij eenmalig gebruik. En het is bekend dat plastic veel makkelijker te recyclen is dan kartonnen verpakkingen. Hoewel er voor elk type verpakking voor- en nadelen zijn - glas, plastic, metaal en karton - vinden wij plastic de beste allround oplossing voor onze drankjes en is het ook de juiste keuze in het bredere kader van klimaatverandering - het grootste probleem voor de planeet op dit moment. Al onze sap- en smoothieflessen bestaan voor minstens 50% uit gerecycled plastic en zijn allemaal 100% recyclebaar.

Ja, al onze flesjes en doppen zijn te recyclen. Zorg ervoor dat je van tevoren de dop erop doet.

We hebben in 2007 een fles gemaakt van 100% gerecycled plastic omdat we dachten dat dit de juiste keuze was. Na goed te kijken naar de duurzaamheid van 100% rPET-flessen op de lange termijn, besloten we ons op onze toekomstige fles te richten. Plastic kan maar een bepaald aantal keer gerecycled worden, dus om de kwaliteit te behouden moeten we het gerecyclede deel blijven aanvullen met duurzaam, nieuw plastic (gemaakt van planten of verbeterd gerecycled materiaal, dat beide nog in de testfase is). Sinds 2018 gebruiken we wat van dit plantaardige spul voor onze exclusieve smoothieflesjes.

Onze flesjes veranderen in 100% rPET zou een goede zet zijn (die we misschien nog eens gaan overwegen), maar het zou investeren in een middellange termijn oplossing betekenen. We zijn enthousiaster over het investeren in een duurzame toekomst van plastic voor de komende generaties, om voor onze toekomstige fles nieuw plastic op oliebasis te gebruiken. We hoopten dit gauw te kunnen doen, maar het wordt na 2025: de techniek moet nog worden uitgevonden. 

We staan helemaal achter een goed ontworpen statiegeldregeling die de hoeveelheid en kwaliteit van gerecycled materiaal helpt verbeteren. In veel landen werken statiegeldregelingen goed en behalen ze veel hogere recyclingpercentages. We ondersteunen elk systeem dat de recyclingpercentages van plastic verhoogt, economisch zinvol is en de kwaliteit van gerecycled plastic verbetert, waardoor het systeem op grotere schaal kan worden gebruikt.

We hebben de doppen aan onze flessen vastgemaakt. De nieuwe doppen zijn vrijwel hetzelfde als de oude, maar nu zitten ze met een slim ringetje aan de hals van de fles vast.

Draai de dop om de fles te openen en buig hem naar achteren terwijl je slurpt. Sluit de fles en draai hem er weer op om hem opnieuw af te sluiten. Als je klaar bent, houd je de dop op de fles en recycle je alles samen.



Wat doen we nog meer voor de planeet?

Als we niet aan het zeuren zijn om het licht uit te doen en om de keukenfolie af te wassen, zijn dit een paar van de andere dingen die we doen om voor de natuur op onze planeet te zorgen.

park


veelgestelde vragen over voedingsstoffen

nutrition-drinks

Fruit bevat van nature suikers, en omdat onze drankjes uit alleen fruit bestaan (en in sommige gevallen ook groente en zaden), zitten deze natuurlijke suikers ook in onze drankjes. Maar je krijgt ook het goede van fruit binnen, zoals vitamine C en in het geval van smoothies ook vezels. Er zit evenveel suiker in een 250ml portie van een van onze smoothies, als in een banaan of een portie fruit. En in een 150ml portie van een van onze sappen, zit ook hetzelfde als in een banaan. We hebben nog nooit suiker toegevoegd en zullen dat ook nooit doen.

Het drinken van smoothies en sappen heeft een soortgelijk effect op je tanden als het eten van fruit. Experts zeggen dat al het eten of drinken dat suiker en zuren bevat, dus ook fruit, mogelijk je tanden kan beschadigen als je je gebit niet goed verzorgt. Dus vergeet niet je tanden tweemaal per dag te poetsen met tandpasta met fluoride, beperk het eten of drinken van voeding met suikers en zuren tot tijdens de maaltijd, probeer vloeistoffen niet door je mond heen en weer te laten gaan en kauw suikervrije kauwgom na het eten.

Er zijn meerdere onderzoeken die laten zien dat mensen die fruitsappen drinken in lijn met de aangeraden hoeveelheden meestal een lagere body mass index (BMI) dan mensen die geen fruitsappen drinken. Ze eten ook meer porties fruit en groente.

De reden dat we aankomen is geen geheim - het binnenkrijgen van meer calorien dan dat we nodig hebben zorgt dat we aankomen, ongeacht waar deze calorieën vandaan komen.

Gemiddeld bevat een 150ml portie van ons sap 3% van je dagelijke aanbevolen calorieën en een 250ml portie van onze smoothies 7% (gebaseerd op 2000 calorieën per dag). Wat belangrijk is, is dat met elke calorie die je consumeert via een sapje of smoothie, je ook alle goede voedingsstoffen binnenkrijgt zoals vitamine C, en in het geval van smoothies ook de vezels.

We zijn groot fan van het eten van hele stukken fruit, en we willen mensen aanmoedigen om zo veel mogelijk groente en fruit te eten. We willen graag dat iedereen iedere dag genoeg fruit en groente eet, maar helaas is dat niet het geval. Tweederde van ons eet niet genoeg groente en fruit. En dat is precies waarom we zijn begonnen met onze sapjes en smoothies - een makkelijke (en lekkere) manier om voldoende groente en fruit binnen te krijgen.

Een glas fruitsap kan bijdragen aan een gezonde levenstijl en een gebalanceerd dieet. Doordat onze sappen gemaakt zijn van fruit en groente, telt een 150ml glas als één van je dagelijkse porties. Onze aangeraden portie voor smoothie is 250ml doordat het een mix is van sap en een portie van geplet fruit, wat vitamines, mineralen en de vezels bevat wat ook in hele stukken fruit zit.

We pasteuriseren onze drankjes lichtelijk, zodat de drankjes veilig zijn om te drinken voor leuke mensen zoals jij. Milde pasteurisatie is vergelijkbaar met het proces waarmee verse melk drinkbaar wordt gemaakt. Het zorgt ervoor dat potentieel schadelijke bacteriën worden verwijderd, maar antioxidanten en fytonutriënten uit het fruit bewaard blijven. Tot de houdbaarheidsdatum zitten in onze drankjes minimaal de hoogtes die op het label staan.

Het voelt soms als een soort mijnenveld om te ontcijferen wanneer je wat aan jonge kinderen mag geven qua eten en drinken. Natuurlijk zijn hier richtlijnen van het Voedingscentrum voor, maar het blijft een beslissing die iedereen voor zichzelf moet maken.

Je kunt baby's (jonger dan 1 jaar) het beste water en melk geven. Als ze wat ouder worden, kun je ze sapjes en smoothies laten proberen, maar over het algemeen is het advies om deze te verdunnen met water. 

Vezels zijn een belangrijk onderdeel van een gezond dieet, en velen van ons krijgen niet genoeg vezels binnen. Onze smoothies zijn gemaakt van geplet fruit en bevatten daardoor ook de vezels uit fruit. Een portie van 250ml van een van onze smoothies bevat zo'n 2-4 gram vezels. De Universiteit van Leeds heeft in een onderzoek de hoeveelheid vezels in een smoothie vergeleken met de hoeveelheid vezels in de hele vrucht en liet zien dat de vezels in onze smoothies intact blijven en dat de structuur ervan hetzelfde is als wanneer je zelf het fruit zou pletten. Klik hier als je het hele onderzoek wilt lezen.

Sappen verschillen van smoothies, omdat ze geen geplet fruit bevatten. Om deze reden zitten er geen vezels in sappen.

Vitamine C zit van nature in vele soorten fruit en groente. Het heeft meerdere belangrijke functies; zo helpt het met het opnemen van ijzer, het ondersteunt het normaal functioneren van het imuunsysteem, en het helpt om vermoeidheid tegen te gaan. Vitamine C is ook een antioxidant, wat inhoudt dat het helpt om vrije radicalen die onze cellen kunnen beschadigen te bestrijden. In andere woorden, het helpt bij het beschermen van onze cellen tegen oxidatieve stress.

Vitamine C is wateroplosbaar, wat betekent dat ons lichaam het niet kan opslaan. Maar we kunnen het ook niet zelf aanmaken, dus we moeten het binnenkrijgen via wat we eten en drinken. Onze sapjes en smoothies zitten vol met vitamine C. Zo bevat een glas van 150ml sinaasappelsap met vruchtvlees ongeveer 46% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Ook voor kinderen is fruitsap een belangrijke bron van vitamine C, vooral voor de kleintjes die het lastig vinden om genoeg fruit binnen te krijgen.



Meer weten over voeding?

Je bent op de juiste plek. Ontdek wat er in onze drankjes gaat en waarom ze goed voor je zijn.

pear-pearfect

Gaat er een lampje branden?'

Een goed idee kan overal vandaan komen. Als je een suggestie hebt waarvan je denkt dat die interesssant voor ons is, laat het ons dan weten. Dan zullen we erover nadenken. Ideeën voor blauwe drankjes zijn trouwens niet nodig - dat hebben we al voor elkaar.

suggestion box