Menu

Untitled Document

terug naar heroes of change

helden in fruit towers

We hebben een unieke aanpak als het gaat om onze medewerkers betrekken bij duurzaamheid. Als onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie voor 2020 hebben we alle collega’s gevraagd om een duurzame ‘rol’ op zich te nemen. Het is een onderdeel van hun taakomschrijving en ze kunnen kiezen uit vier rollen: ‘agitator’, ‘activator’, ‘protector’ en ‘ambassador’. Het proces valt samen met een specifieke doelstelling die ze elk jaar moeten halen. Op die manier denken de mensen die ons bedrijf runnen ook altijd aan duurzaamheid.

zo ben je een agitator:

Zoek altijd naar manieren waarop dingen beter kunnen. Wees creatief en kom met nieuwe ideeën over hoe jouw team (of het bedrijf) duurzamer kan worden. Wees niet bang om niet-duurzaam gedrag aan te spreken en bedenk manieren om dingen beter achter te laten dan we ze gevonden hebben

onze agitator-held – Jasper

Jasper is flink bezig geweest met het doorvoeren van duurzame veranderingen op ons kantoor. En dat allemaal onder de radar.

Deze held is, naast een belangrijk lid van ons orgaan voor duurzame ideeën, de aanschaffer van een super duurzame picknicktafel (waardoor we de oude konden doneren aan een school in de buurt). Jasper heeft nog veel meer duurzame kantoormeubelen aangeschaft, kiest voor ‘groene’ koeriers en heeft laatst nog ons vuilophaal-contract veranderd.

We weten dat het onderwerp ‘afval ophalen’ niet erg glamoureus is, maar deze nieuwe vuilophaler is het waard om even te benoemen. Het is één van de meest duurzame vuilophalers van Engeland. Hun doel is om 90% van al het kantoorafval te recyclen met een high-tech afvalverwerking-systeem. De rest wordt verbrand om energie op te wekken.

Jasper heeft deze mogelijkheden ontdekt en er iets mee gedaan. Dat is waar het bij een agitator allemaal om draait.

zo ben je een activator:

Wees verantwoordelijk en draag iets bij aan onze strategie. Kijk bij alles wat je doet door een duurzame bril. Vraag niets. Doe het gewoon. Neem actie dat bijdraagt aan het behalen van onze doelen.

onze activator-held – Graham

Graham is een doorgewinterde held binnen ons duurzaamheidsteam. Hij zorgt ervoor dat we altijd bezig zijn met de duurzaamheid van onze verpakkingen. En dit is niets nieuws.

Graham en zijn team zorgen ervoor dat alle materialen die we gebruiken goed te recyclen zijn. En dat al onze papieren verpakkingen, FSC-gecertificeerd zijn. Graham heeft ook de leiding over het ‘zo licht mogelijk maken’ van de verpakkingen, om zo onze koolstofvoetafdruk te verlagen.

Als onderdeel van de duurzaamheidsstrategie 2020 heeft Graham de leiding over het gebruik maken van plastic op basis van plantaardig materiaal.

zo ben je een protector:

Wees verantwoordelijk voor het beschermen van één of meer doelstellingen. Ondersteun onze duurzaamheidsstrategie. Houd jouw team en anderen binnen het bedrijf verantwoordelijk voor hun beslissingen. Wijs ze erop welke impact hun keuzes hebben op het milieu.

onze protector-held – Ami

Ami’s functie is belangrijk voor iedere tak van het bedrijf. Ze is een strategische manager en zit in het financiële strategie- en planning-team. Dankzij deze functie heeft Ami een unieke positie. Ze werkt samen met veel teams in ons bedrijf. En kan ze dus ook beïnvloeden.

Voor haar baan hoeft Ami niet per se door een duurzame bril te kijken, maar het feit dat Ami altijd op zoek is naar een duurzame werkwijze, maakt haar een briljant voorbeeld van een protector.

Eén voorbeeld van Ami’s werk is: ze maakte een samenvatting voor de teams om ze kennis te laten maken met onze nieuwe duurzaamheidsstrategie. Door dat overzicht konden ze het gelijk implementeren.

zo ben je een ambassador:

Wees verantwoordelijk voor het delen van onze strategie en ambities met anderen. Inspireer onze klanten, leveranciers en drinkers om te veranderen (en ga op zoek naar manieren om onze verhalen over duurzaamheid te delen met mensen buiten ons eigen netwerk). Gebruik ons werk rondom duurzaamheid om anderen te laten zien dat innocent een bedrijf is waar we allemaal trots op kunnen zijn.

onze ambassador-held – Emily

Iedereen heeft de mogelijkheid om een duurzaamheidsambassadeur te zijn. Emily C. heeft deze kans met beide handen aangegrepen.

Omdat ze samenwerkt met Asda, heeft Emily haar team en het sustainability-team aangemoedigd om zich aan te melden voor de Asda Sustain & Save Award. Het gaat om ons Spaanse Aardbei-project. Door het harde werk van Rhian en Emily rondom de aanmelding, hebben wij de ‘investing in the future’ award gewonnen.

Gedurende het hele proces heeft Emily haar ambassador-status naar een hoger niveau getild. Ze sprak met ex-collega’s, individuen en teams om zoveel mogelijk steun te krijgen en stemmen te winnen voor de aanmelding. Emily heeft ons zelfs feedback gegeven van mensen die onze aanmelding lazen en ons project geweldig vonden.

Het is een klein voorbeeld van iemand die een groot verschil maakt.