Menu

nutrition FAQs

terug naar duurzaam zijn

Vragen die we krijgen over duurzaamheid

Waarom zijn jullie overgestapt van karton naar plastic voor jullie verpakkingen?

In het begin, toen we een verpakking kozen voor onze smoothies, moesten we met veel dingen rekening houden: het gevoel van de drinker bij de uitstraling, de kosten, de houdbaarheid van de drankjes in de verpakking, de vulmethode, manieren om de verpakkingen te transporteren, en ga zo maar door. En dan ging het natuurlijk óók nog om de meest duurzame manier.

Als we het over duurzaamheid hebben, gaat het niet alleen over de uitstoot van koolstof, maar moeten we de milieu- en sociale kwesties breder trekken. Karton is beter voor een lage koolstofvoetafdruk, maar je hebt er wel nieuw papier voor nodig. En nieuw plastic om een laagje over het papier te maken. Dus komen er allerlei dingen bij kijken, zoals het kappen van bossen en het maken van plastic. Onze plastic verpakkingen bestaan deels uit gebruikte materialen en zijn makkelijk te recyclen. Alleen ligt de koolstofvoetafdruk wel wat hoger.

We proberen de juiste balans te vinden bij het maken van onze verpakkingen. Wat we ook kiezen: we proberen het zo duurzaam mogelijk te doen.

We werken samen met onze leveranciers en gespecialiseerde organisaties, zoals WRAP (Waste and Resources Action Programme). Zo zorgen we ervoor dat we de meest verantwoorde verpakkingen gebruiken. En we blijven de industrie uitdagen om betere materialen te ontwikkelen. Als we een betere verpakking vinden dan die we nu gebruiken, eentje die beter is voor ons, voor onze drinkers en voor het milieu, dan geven we het zeker een kans.

Wat doen jullie eraan om de impact van die verandering naar plastic te verzachten?

We doen hard ons best om ervoor te zorgen dat al onze plastic verpakkingen voor tenminste 35% uit gerecycled plastic bestaan. Dit is al het geval bij al onze nieuwe grote flessen.

Naast het feit dat we altijd opzoek zijn naar nieuwe manieren om de hoeveelheid gerecycled materiaal in onze flesjes te vergroten, doen we ook onderzoek naar het gebruik van plastic dat is gemaakt van plantaardig materiaal. Zo hopen we het meest duurzame flesje ooit te maken.

Wat bedoelen jullie met ‘doet goed’?

Onze merkbelofte is: smaakt goed, doet goed. Zoals je waarschijnlijk hoopt, betekent dit dat alles wat we doen altijd ‘goed smaakt’ en altijd ‘iets goeds doet’. Het is goed voor jou, want we gebruiken gezonde, natuurlijke ingrediënten, en het is goed voor andere mensen en voor de planeet. Ieder jaar geven we 10% van onze winst aan goede doelen (het meeste gaat naar de innocent foundation) en we doen op een verantwoorde manier zaken. We nemen verantwoordelijkheid voor de impact die ons bedrijf heeft op gemeenschappen en het milieu. We gaan hier dieper op in bij onze veelgestelde vragen onder het kopje: ‘Wat bedoelen jullie met duurzaam gemaakt?’

Wat bedoelen jullie met ‘duurzaam gemaakt’?

We zeggen niet dat we perfect zijn, maar onze ‘duurzaam gemaakt’-belofte gaat over de doelstelling dat we onze hele keten zo duurzaam mogelijk maken.

Ons ontwikkelingsproces van nieuwe producten ondersteunt duurzaamheid, omdat we door blijven gaan met producten maken die lekker smaken en goed voor je zijn. We gebruiken alleen gezonde ingrediënten die met kennis en met een minimaal impact op het milieu worden verbouwd. Onze duurzaamheidsstrategie ligt daaraan ten grondslag.

Het laat zien dat we ons vol inzetten om vast te houden aan onze duurzaamheidsbeloften. De innocent waarden zijn diep geworteld in alles wat we doen en onze waarde ‘verantwoordelijk’ gaat bijna helemaal over duurzaamheid. We leggen dat onszelf binnen alle niveaus van de organisatie op en iedere werknemer bij innocent heeft dagelijks verantwoordelijkheden als het gaat om duurzaamheid.

Het programma dat we maakten om de minimale standaarden voor ons fruit te bewaken, gaat al bijna tien jaar mee. Daarmee schatten we risico’s in en controleren we de telers, zodat we tevreden kunnen zijn met hun sociale en milieu-standaarden. Soms geven we de voorkeur aan gecertificeerd fruit, of anders, als we grote uitdagingen zien, dan investeren we in duurzame agriculturele projecten. Recentelijk zijn we begonnen met het gebruik van the Sustainable Agriculture Initiative (SAI) Platform. Hier lees je meer over ons werk.

Sinds 2003 zijn we aan het pionieren met het gebruik van gerecycled plastic voor onze smoothieflesjes en al onze verpakkingen van karton zijn FSC-gecertificeerd. Onze fabriekspartners hebben vanaf 2008 ook duurzaamheidsrapportages ingediend over KPIs.

Wat is ‘rainforest alliance’?

The Rainforest Alliance werkt er hard aan om de biodiversiteit te behouden. Ze kijken niet alleen naar de rechten en de leefomstandigheden van de boeren, maar beschermen ook de ecosystemen op de boerderijen, om zo biodiversiteit te stimuleren. We geloven erin dat deze benadering de beste is. Een goed georganiseerde boerderij met gemotiveerde werknemers betekent fruit van een betere kwaliteit en meer productiviteit. Dat betekent dat wij beter fruit krijgen en dat de boerderijen winstgevender zijn.

Waarom hebben jullie liever ‘rainforest alliance’ dan ‘fairtrade’ of ‘organisch’?

Wij vinden die twee standaarden ook erg belangrijk, maar Rainforest Alliance is onze favoriet vanwege de brede schaal waarop zij problemen aanpakken. En de manier waarop zij passen bij ons huidige inkooppatroon. Fairtrade is vooral geschikt voor kleine boerderijen en bedrijven, terwijl organisch zich juist focust op milieu-problematiek. Flexibiliteit is ook belangrijk en we moeten er zeker van zijn dat we de juiste variatie, kwaliteit en kwantiteit van de ingrediënten die we nodig hebben, krijgen. Dat is niet altijd mogelijk als we ons alleen maar op één gecertificeerd programma storten.

Ons fruit groeit over de hele wereld. Op duizenden verschillende boerderijen van allerlei afmetingen. Van grote plantages tot co-operatieve groepen en kleine familiebedrijfjes. Zelfs in het Amazonegebied. Dat betekent dat er sowieso niet een enkel gecertificeerd programma is dat al deze landen, het fruit, en de gehele duurzaamheidsproblematiek dekt. Wat wij wel belangrijk vinden. Het gaat dus om het vinden van een gecertificeerd programma dat het beste bij ons past. Hoewel we geloven dat Fairtrade een hele goede is, helemaal als het gaat om sociale problemen, heeft het programma geen wereldwijde dekking voor bepaalde soorten fruit die wij kopen in bepaalde landen. Daardoor hebben we veel minder opties om fruit in te slaan. Daarom kiezen wij ervoor om sociale problematiek aan te pakken met onze SAI minimum-standaard.

Als het gaat om ‘organisch’ willen we zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en ander chemisch spul op ons fruit. Dit is een van de vereisten binnen de innocent SAI minimum-standaarden voor onze fruittelers. We willen er zeker van zijn dat er geen slechte soorten bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, die zijn opgenomen in de lijst van the Pesticide Action Network. Om de veiligheid van onze drankjes te waarborgen, laten we onze ingrediënten het hele oogstseizoen door testen door een onafhankelijk laboratorium. Als we al iets ontdekken, vallen de onderzoeksresultaten ruim binnen de ‘Maximum Residue Limit (MRL)’. Dat is toegestaan. Ieder jaar kijken we opnieuw naar ons beleid en worden de testprocedures geüpdatet.

Gaan jullie nog meer gecertificeerd fruit inkopen?

Waarschijnlijk. Maar het is nog niet van toepassing in bepaalde landen en op bepaalde soorten fruit. Als ‘the Rainforest Alliance’ uitbreidt naar nieuwe gecertificeerde terreinen, zoals naar plekken waar ananas groeit bijvoorbeeld, willen we graag onze relatie met hun voortzetten. Als ze een nieuwe standaard voor nieuwe soorten fruit ontwikkelen, kunnen we inschatten of het iets is voor onze telers. Buiten de wereld van fruit zijn er ook certificaten voor koffie, cacao en bosbouw. Hier lees je er meer over. Intussen focussen wij ons op het gebruik van onze minimale SAI-standaard om te beoordelen hoe de boerderijen waar we nu mee samenwerken het in de praktijk doen. Hier lees je er meer over.

Maken jullie je zorgen om voedselkilometers?

Dat doen we zeker. Daarom vervoeren we ons fruit over land en over zee, in plaats van door de lucht in een gekoeld vliegtuig. Ons fruit komt overal vandaan. We proberen zoveel mogelijk uit Europa te halen, maar als het om tropisch fruit gaat, zoals mango’s of passievruchten, moeten we verder kijken. Ons beleid is dat we het beste fruit in een flesje willen krijgen. Zo weten we zeker dat onze drinkers iets goeds binnenkrijgen. Interessant: in ons koolstof-onderzoek ontdekten we dat onze voedselkilometers maar voor een derde bijdragen aan onze totale voetafdruk. Om dus een grotere afname voor elkaar te krijgen, moeten we beter kijken naar onze verpakkingen en onze manier van bottelen. Daarnaast blijven we ons richten op de meest efficiënte manier om ons fruit te transporteren.

Kopen jullie fruit ook lokaal in?

Als het gaat om fruit is onze afspraak: we gebruiken het lekkerste spul en we zijn er zeker van dat het allemaal natuurlijk is. Natuurlijk is fruit natuurlijk. Maar door het te kopen op plekken die ervoor zijn gemaakt om een bepaalde fruitsoort te laten groeien, zorgen we voor een zo minimaal mogelijk gebruik van energie en chemicaliën. Op dit moment komt iets meer dan de helft van ons fruit uit Europa. Onze tropische vruchten, zoals mango, ananas en banaan, komen van een beetje verder.

Als het gaat om fruit kopen dat is gekweekt in het Verenigd Koninkrijk, lopen we tegen twee dingen aan. Ten eerste: deze vruchten worden vooral verbouwd voor de verse markt (fruit dat je los koopt in de winkel) en daarnaast heeft het vaak niet de karakteristieke smaak die nodig is voor in een smoothie. (Soms smaken de vruchten wat waterig. Lekker voor als je het stukje fruit eet, maar niet zo lekker in een smoothie.) Ten tweede: deze vruchten zijn erg duur, omdat ze worden verbouwd voor de verse markt. Bijvoorbeeld: de hoeveelheid aardbeien die wij nodig hebben, kunnen we ons in het Verenigd Koninkrijk niet veroorloven. Anders kunnen we onze smoothies niet meer voor een schappelijke prijs verkopen.

Daarnaast overwegen we ook nog het sociale aspect van onze handel. Door een markt te creëren voor producten in minder ontwikkelde landen, genereren we een inkomen voor locale gemeenschappen.

Wat is jullie benadering als het gaat om een duurzame verpakking?

We willen onze verpakkingen zo duurzaam mogelijk maken. We realiseerde ons dat één van de beste manieren om dit voor elkaar te krijgen is: zo min mogelijk koolstof uitstoten. Als het gaat om het verminderen van koolstof ziet onze toolkit er ongeveer zo uit:

Gebruik minder: zo weinig mogelijk materiaal per verpakking

Maak nieuw spul niet op: gebruik zoveel mogelijk gerecycled of hernieuwbaar materiaal

Maak het cirkeltje rond: gebruik materialen en verpakkingsmanieren die makkelijk zijn om te recyclen.

Verklein de impact: gebruik verpakkingen die een lage koolstofvoetafdruk hebben per ml of product.

Natuurlijk proberen we er ook zeker van te zijn dat de verpakking doet wat het moet doen. Als een van bovenstaande dingen als resultaat heeft dat er meer afval vrijkomt, doordat het product beschadigd tijdens het vervoeren of doordat de houdbaarheid afneemt bijvoorbeeld, dan is het niet goed voor de duurzaamheid. In ons geval vinden we het allerbelangrijkste dat onze producten goed blijven.

Om er zeker van te zijn dat we onszelf altijd blijven verbeteren, zetten onze collega’s die over de verpakkingen gaan, ieder jaar projecten op om verbeteringen door te voeren. Als we nieuwe verpakkingen krijgen, wordt er eerst gekeken of ze wel aan onze criteria voldoen. Deze beoordeling is ook belangrijk bij het ontwerp.

Verder werken we er hard aan om plastic te maken van plantaardig materiaal. Je kunt er meer over lezen op onze website.

Hoe kiezen jullie je verpakkingsmateriaal en het formaat?

We kiezen een verpakking die het beste werkt voor onze producten en voor onze drinkers, maar ook eentje die het beste werkt vanuit een duurzaam oogpunt. (We houden vooral de uitstoot van koolstof in de gaten.) Als het gaat om onze plastic flesjes, betekende dit tot nu toe dat we gerecycled materiaal gebruiken. Daarbij maken we onze flesjes zo licht mogelijk. We kijken nu naar de mogelijkheden om gerecycled materiaal te combineren met bioplastic. Voor de verpakkingen van onze drankjes voor kinderen, gebruiken we Forest Stewardship Council (FSC-gecertificeerd) papier. Zo weten we zeker dat ons papier voortkomt uit duurzame bosbouw.

Wat is het verschil tussen gerecycled en recyclebaar?

Veel materialen zijn tegenwoordig recyclebaar. Dat betekent dat ze het vermogen hebben om in iets nieuws te veranderen als je er maar genoeg van verzamelt. Bijvoorbeeld van papier kun je meer papier maken. Of van plastic kun je meer plastic maken.

Als iets gerecycled materiaal bevat, dan gaat het erover waar het in eerst instantie van gemaakt is. Bevat het een beetje gerecycled materiaal? Of is het helemaal van iets gemaakt dat eerst iets anders was?

Zijn de pakjes drinken voor kinderen echt recyclebaar?

Ondanks dat veel mensen iets anders denken: onze pakjes van karton zijn helemaal recyclebaar. Het probleem is alleen dat ze helaas niet in alle gemeentes worden gerecycled. Een beetje hetzelfde zoals dat sommige gemeentes vijf jaar geleden nog geen plastic flessen innamen. Gelukkig gaat het steeds beter. Meer dan 85% van alle gemeentes in het Verenigd Koninkrijk bieden nu mogelijkheden voor het recyclen van karton aan. Veel van deze faciliteiten zijn recycle-banken (in supermarkten, op parkeerplaatsen of bij speciale plekken om afval te scheiden), maar meer dan 50% van de gemeentes halen het ook thuis op. Om erachter te komen hoe je drankkarton kunt recyclen, kijk je op deze site: www.recyclenow.com

Zijn jullie kartonnen verpakkingen gemaakt van gecertificeerde duurzame materialen (zoals FSC)?

We kunnen vol trots vertellen dat al onze kartonnen verpakkingen zijn gemaakt van 100% Forest Stewardship Council (FSC) gecertificeerd karton. Dit certificaat staat garant voor papier dat komt uit bossen met een hoge duurzaamheidsstandaard. De werkers in het bos worden eerlijk behandeld en het bosbouwbedrijf investeert in het bos voor de langer termijn.

Als je meer wilt lezen over het goede werk van FSC, kijk dan op deze site: www.fsc-uk.org.

Waarom gebruiken jullie geen herbruikbare flessen van glas?

We weten nog als de dag van gister hoe het ging met die vertrouwde melkflessen.

Zo’n herbruikbare glazen fles lijkt misschien een goed idee voor het milieu. Toch komen er veel problemen om de hoek kijken. Melkflessen zijn zwaar en nemen veel ruimte in als ze worden vervoerd. Want: ze kunnen niet platgemaakt worden. Dus melkflessen verplaatsen, of ze nou vol of leeg zijn, neemt een hoop ruimte in beslag. Daardoor moet het vervoersmiddel veel brandstof gebruiken, wat weer slecht is voor de uitstoot van koolstof. Het kost ook een hoop energie om ze te wassen en dan weer terug te sturen naar de bedrijven die er drankjes ingieten. Het kost ook een hoop energie om glas te maken. Ook wanneer het wordt gerecycled. Er is namelijk hitte voor nodig om het te laten smelten.

Zowel onze kartonnen verpakking als onze nieuwe plastic flesjes zijn veel lichter, maken minder gebruik van grondstoffen, kunnen net zoveel sap dragen en kosten minder energie tijdens het maakproces. Ook al worden ze eenmalig gebruikt, tenzij het ophalen van de glazen flesjes en het wassen ervan heel efficiënt wordt gedaan, tonen duurzaamheidsonderzoeken aan dat alternatieven van de glazen fles eigenlijk efficiënter zijn.

Waarom hebben de flesjes een beetje een gek kleurtje?

Wanneer je gebruik maakt van gerecycled materiaal, is het moeilijk om één kleur plastic te maken. Dit komt omdat het plastic eerst werd gebruikt voor allerlei verschillende dingen en verschillende kleuren had. Dus het is behoorlijk moeilijk om het weer volledig doorzichtig te krijgen. We hebben er heel hard aan gewerkt om de beste manier van sorteren te gebruiken, zodat we alleen het beste plastic gebruiken, maar er zit nog steeds een klein tintje in de verpakkingen. Toen we voor het eerst onze 100% gerecyclede plastic flesjes introduceerden in 2007, ontdekten we dat de kleur van het plastic veel erger was geworden en dat onze smoothies en vreemde kleur kregen. Dat is de reden dat we van 100% gerecycled plastic, tijdelijk naar flesjes van 35% gerecycled plastic gingen. Het goede nieuws is dat we nu zijn overgeschakeld naar 50% gerecycled plastic in al onze kleine smoothie- en sapflesjes.

Hoe staat het met de gezondheid- en veiligheidsvoorschriften van de flesjes?

Onze flesjes zijn hartstikke veilig. We maken gebruik van EU-richtlijnen en wetgevingen die bepalen welke processen en veiligheidsvoorschriften nodig zijn wanneer gerecycled materiaal in contact komt met voeding. Deze wetgeving zorgt ervoor dat er geen actieve chemicaliën worden gebruikt tijdens de levensduur van het plastic. Het in contact komen van levensmiddelen met gerecycled plastic valt onder de Europese richtlijn 2002/72 EG van de Europese Commissie van 6 augustus 2002, hoewel sommige Europese landen ook hun eigen richtlijnen handhaven. Frankrijk, bijvoorbeeld.

We hebben PIRA de opdracht gegeven om onafhankelijk testen te doen, om zo de kwaliteit van de door ons gebruikte materialen te beoordelen. Ook hebben we juridisch advies van een advocatenkantoor gevraagd, die zich specialiseert in voedselwetgeving. Zo krijgen we de bevestiging dat we wettelijk goed bezig zijn in alle landen waar we zaken doen.

Zitten er ook problemen aan het gebruik van gerecycled plastic?

Het komt vaak voor dat er zwarte spikkeltjes in rPET zit wanneer het niet goed genoeg geselecteerd is. Hoe beter de kwaliteit van het selecteren, hoe waardevoller het materiaal. Plastic krijgt daarom een cijfer voor kleur en kwaliteit wanneer het is geselecteerd in een specifieke partij.

Het ontkleuren is een probleem. Zelfs doorzichtig PET van de hoogste kwaliteit heeft altijd een beetje een gele kleur door het recycle-proces. Als je een niveautje lager gaat, dan zitten er vaak veel gekleurde flessen bij, zoals blauwe uit de waterflessen-industrie. De kleur is daarom vaak blauw, grijs of groen. Met dit in het achterhoofd kwamen we erachter dat 50% rPET het beste werkt voor onze kleine flesjes en een minimum van 30% voor alle andere flessen.

Hoevaak kan PET worden gerecycled?

Plastic verliest iedere keer een stukje kwaliteit tijdens het recycleproces. Dit komt doordat er viezigheid in zit, besmetting heeft plaatsgevonden en doordat de oorspronkelijke moleculaire samenstelling tijdens het proces kan veranderen. Onderzoek toont aan dat je PET zo’n tien keer kan recyclen om te gebruiken in de voedselindustrie, zonder dat je daarbij nieuw materiaal nodig hebt. Hierna kun je het gerecyclede plastic gebruiken in combinatie met nieuw materiaal. Of kan het PET worden gerecycled voor andere producten, zoals fleece jassen, buitenmeubels of tapijten. WRAP leert ons dat als we kijken naar de huidige en toekomstige recycle-technieken, dat het heel goed voor de industrie zou zijn als alle PET-verpakkingen voor tenminste 35% uit rPET zouden bestaan. Dit behoudt de recycle-stroming en houdt de cirkel gesloten.

Is het gerecyclede materiaal in jullie flesjes veranderd? Zo ja: hoe en wat?

We zijn als sinds 2003 een pionier op het gebied van gerecycled plastic gebruiken in de voedingsmiddelenindustrie. Toen gebruikten we al 25% gerecycled materiaal (rPET) in onze flesjes. In 2007 gingen we zelfs zo ver dat we onze kleine flesjes voor 100% van gerecycled plastic maakten. In 2011 moesten we het terugbrengen naar 35%, omdat de kwaliteit van het gerecyclede plastic dat we gebruikten minder werd. En er grijs en ondoorzichtig uitzag.

We willen dat onze verpakkingen duurzaam zijn, maar we willen ook dat onze smoothies er goed uitzien en dat de verpakking doet wat het hoort te doen. Daarnaast willen we graag andere bedrijven inspireren om gebruik te maken van gerecycled plastic en laten zien dat het net zo goed is als nieuw plastic. Alleen in het begin waren we nog niet in staat om dat te doen.

Toch waren we vastberaden om het percentage aan gerecycled materiaal opnieuw omhoog te brengen. Dus werken we hard met onze leveranciers om dit te bereiken. Denk hierbij aan het sorteren van plastic op kleur en het introduceren van een nieuwe manier om plastic te sorteren met lasers. Het goede nieuws is dat de kwaliteit omhoog is gegaan. Dit jaar waren we in staat om de belofte te maken dat al onze flesjes voor 30% uit gerecycled plastic bestaan. Sterker nog: al onze kleine en grote smoothie-flessen zijn nu gemaakt van 50% gerecycled plastic.

We werken nog steeds hard aan de rest. Gerecycled plastic in de voedingsindustrie is relatief nieuw en moet dezelfde reis maken. In de tussentijd kun jij helpen door je flesjes te blijven recyclen, zodat we veel soorten plastic hebben om uit te kiezen.

Maakt innocent gebruik van PLA-verpakkingen?

We hebben geëxperimenteerd met het gebruik van PLA (polylactic acid) voor de ontbijt-yoghurtjes die we verkochten in 2007. We vonden het een fijn materiaal, omdat het was gemaakt van hernieuwbare bronnen. En er kon uiteindelijk compost van gemaakt worden. Binnen de reis die wij maakten, ontdekten we dat PLA niet echt bij ons past. Ook al werden de flesjes gemaakt van een duurzame bron, het maakt geen gebruik van al bestaande restmaterialen. Er zijn wat zorgen over het gebruik van voedselgewassen om plastic en brandstof van te maken. Op die manier nemen die producten land in waar ook voedsel kan groeien. Waardoor de prijs van voedsel omhoog gaat. Het is heel belangrijk om er zeker van te zijn dat we materiaal gebruiken dat anders zou eindigen als afval. Dat we goed kijken naar de bron en er zeker van zijn dat de gewassen op een verantwoorde manier groeien. Daarnaast is compost maken nog niet een standaard ‘einde van het leven’-optie in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn maar weinig huishoudens die voedselresten inzamelen. We hebben ook de feedback gekregen van mensen die plastic recyclen dat PLA-flessen hun op de kosten jagen. In sommige gevallen staat het zelfs in de weg van het recyclen van standaardplastics.

We hebben ervoor gekozen om voor tenminste 30% gebruik te maken van gerecycled plastic in onze flesjes. De bedrijven waar we mee werken, gebruiken materialen die anders eindigden op de vuilnisbelt. Ook kan je het flesje zelf recyclen, omdat veel huishoudens hun plastic scheiden.

Ik dacht dat deze planeet grotendeels uit water bestond. Waarom wordt water dan steeds schaarser?

97% van het water op de wereld is zeewater. Van de 3% zoetwater zit driekwart opgesloten in ijsblokken. Dus houden we maar 0,75% water over om te drinken, om de planten en bossen water te geven, en om gedronken te worden door de dieren. Om het nog gecompliceerder te maken: er is steeds meer vraag naar zoetwater (bijvoorbeeld omdat de populatie en industrialisatie groeit). De toegang tot water varieert op veel plekken en ligt ook aan het jaargetij. Bovendien is er steeds meer watervervuiling gaande op onze planeet.

Dus komt er een watertekort?

Waterschaarste (hoeveel er beschikbaar is en hoeveel er wordt gebruikt) wordt altijd op lokale schaal gemeten. Dus, ja. Sommige plekken doen het beter dan andere. Maar zelfs plekken waar behoorlijk wat regen valt, zoals in Engeland, lopen tegen problemen aan. Dat komt omdat we veel gebruik maken van het natte spul. Zeker in het zuidoosten. Dus: zet je kraan uit wanneer je je tanden poetst en overweeg een beluchter op je kraan.

Wat doet innocent hieraan?

Net zoals alle andere milieuproblemen nemen we waterschaarste heel serieus. Daarom hebben we veel tijd gestoken in het in kaart te brengen van wat de ‘water voetafdruk’ van ons bedrijf is. Daarbij focuste we ons op een van onze bestverkochte drankjes: de aardbei en banaan smoothie. Daarna richten we onze aandacht op het verbeteren van die afdruk. Je kunt hier alles lezen over ons aardbeienproject in Spanje waar we een prijs voor hebben gewonnen.

Heb je een andere vraag over de dingen die we maken? Of ideeën voor iets anders dat we zouden moeten maken?

Stuur een berichtje naar hallo@innocentdrinks.nl. We zouden het ontzettend leuk vinden van je te horen.